Program sobota

Dragi obiskovalci, tudi letos se bo na Otroškem bazarju in sejmu Narava-zdravje, ki bo potekala vzporedno, dogajalo na polno! Gostili bomo velika imena, kot so Ribič Pepe, Maček Muri, Čarovnik Sam Sebastian, Čarodej Toni, Ježa, ki repata in še mnoge druge!

Spet bo nadvse zabavno in polno smeha! Plešite, norite in se smejite skupaj z nami!

*Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Bazarkov oder

Ste že kdaj srečali ježa, ki pojeta rap? Ki plešeta in pokata vice? Če še ne, potem je skrajni čas, da se s Pavlo in Viktorjem odpravite na avanturo od gozda do mesta, kjer ju čaka cesta! Znata čez cesto? Vesta, kaj je levo in kaj desno? Toliko vprašanj, a tudi toliko odgovorov ponuja kratka avantura, v kateri ne manjka smeha in rap glasbe!

10.10–10.30 Čarovnik Sam Sebastian: Hokus pokus cirkus

Maček Muri je najbolj znan maček iz Mačjega mesta. Vsak večer sede za svojo mačjo mizo in v svojo mačjo knjigo (mačji poznavalci ji pravijo Mačja kronika) zapiše vse dogodke Mačjega mesta! Toda, glej, mačja nesreča nikoli ne počiva! Muri svojo kroniko izgubi, zato je najbolje, da vzamemo stvari v svoje roke. Napeta mačja predstava, v kateri med razgibanim iskanjem Mačje knjige ugotovimo, kaj vse se dogaja v Mačjem mestu: kdo najraje prepeva, kaj kuha maček Žane, kaj počne maček Rigoleto in v koga je zaljubljena muca Maca!

V petnajstih minutah se bomo poigrali s petimi (5) pesmicami, različnih ritmov, tonalitet in zvrsti iz svetovne glasbene zakladnice, z izvajalko programa Andrejo Zupančič. Glavna dejavnost bo petje, gib in igranje na male ritmične instrumente ter improvizacija. Izvajalka bo k sodelovanju povabila male gledalce bazarja in njihove starše, ki bodo na kratko doživeli ta edinstven glasbeni pristop. Otroci sicer na ta način razvijajo občutek za melodijo ter ritem in pridobivajo osnovne glasbene spretnosti, ki so podlaga za nadaljnje glasbeno ali plesno izobraževanje, ter vseživljenjsko navdušenje nad glasbo. Namenjeno je dojenčkom in otrokom vse tja do 7 leta starosti.

Predstavitev ritmične in estetske gimnastike – naše vadeče bodo predstavile rekvizite ritmične gimnastike, ter pokazale zanimiva gibanja estetske gimnastike. Nastop bo potekal ob glasbi.

Na odru poteka sabljaška borba med dvema sabljačema, ki jo komentira tretja oseba. Skozi komentar na kratko predstavi opremo, pravila in zgodovino sabljanja.

14.00–14.30 Plesna šola Artifex: Plesna točka

14.45–16.00 Prenos Eurobasket 2022: Slovenija - Belgija

14.30–16.00 Lilavila: Poslikava obraza ob odru (vzporedno s prenosom tekme)

Plesni nastop različnih otroških in članskih plesnih skupin od klasičnega baleta do show plesov in hip hopa.

16.30–16.50 Matej Lebič: Glasbeni nastop Mateja Lebiča

Tematski kotiček

Kaj imata skupnega gekon in madagaskarski ščurek? Oba lahko lezeta po navpičnem steklu! Le kako to naredita? Na tokratni dogodivščini bomo spoznavali kače in kuščarje ter nekatere žuželke, ki so plen kuščarjev. Zanimalo nas bo tudi, zakaj so kače in ščurki na tako slabem glasu. Ob tem bomo razbijali predsodke in spoznali marsikaj zanimivega.

Predstavitev dela aktivnosti in terapije s pomočjo psa, nekaj osnov, kaj so aktivnosti in potem delavnica z gledalci; prostovoljci iz publike delajo z našimi pari razne aktivnosti.

Otroci in starši bodo lahko z različnimi čutili spoznavali okoljskega inženirja bobra in njegovo sosedo vidro, njuno vlogo v naravi in pomen za človeka.

Bazarkova kuhinja

9.30–11.00 Kako pripraviti čisto pravo kuharsko kapo v domači kuhinji?

Otroci, naučite ga pripraviti maso za palačinke!

13.00–14.30 Bazarkovo sobotno kosilo – zelenjava, kuhana brez vode, bučke na žaru in sadna rižota

15.00–16.30 Gremo na Havaje! Kako pripraviti čisto pravi havajski toast?

17.00–18.30 Ali je možno kuhati samo na vodni sopari? Cmoki v sedmih minutah in sladoled party.

Žogarija

Otrokom v starosti od 7 do 14 let je omogočeno, da na posebej ograjenem igrišču pokažejo svoje veščine v nogometni igri 3 na 3, se preskusijo v spretnostnih igrah, razgibajo možgane v kvizu znanja, sodelujejo v ustvarjalno-likovnih delavnicah, pripravi zdravega obroka, se predstavijo kot pevci, glasbeniki, plesalci in navijači. Nikakor pa ne pozabimo na njihove spremljevalce oz. predstavnike šol, ki se pomerijo v zabavni igri ‘Tudi Vi profesor’.

Narava–zdravje

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna

Organizator: Zveza društev upokojencev Slovenije / Društvo Zaživi življenje

Organizator: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za varstvo okolja
Organizator: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za varstvo okolja

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: Vesna La Vita

Tamara Smonker, osebna trenerka in strokovnjakinja vodenih vadb z več kot 20 letnimi izkušnjami, ki uspešno razvija sistem treningov borilnih veščin SHAPEBOXING, s svojimi gosti spregovori o tem, kako se v trenerskem poklicu soočajo s programiranjem visokointenzivne vadbe za rekreativno populacijo, kateri so izzivi pri zagotavljanju uspeha 60 minutne vadbe in pozitivne skupinske dinamike ter kako doživljajo trend borilnih veščin v rekreativni populaciji.

Organizator: RRA LUR

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: Kmetija Zavratnik

Organizator: Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije

Delovanje iz polja ljubezni je način kako lahko v naših podjetjih vodimo zaposlene na bolj celosten in harmoničen način. Ko delujemo v skladu z inteligenco našega srca, smo povezani z notranjim prostorom, kjer čutimo sprejetost, mir, zadovoljstvo, ljubezen, sodelovanje. To je stanje naše prvobitnosti. V tem stanju tudi mnogo lažje ozavestimo in na novo spišemo ”programe”, ki usmerjajo naše nezavedno delovanje. Deli nas kjer nas um in ego mnogokrat zavedeta in pretirano poudarjamo scenarije kot so pomanjkanje, tekmovalnost, stres in trošenje naše energije. Namen je, da začutimo, kakšni smo, ko dejansko delujemo iz te prvobitnosti. Skupaj ozavestimo, da je naše naravno stanje, da delujemo v ljubezni.

Organizator: Enlightning

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto

Organizator: Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije

Prenekateri jesenski plodovo imajo zdravilne učinkovine. S pravilnim nabiranjem in pripravo nam lahko pomagajo pri marsikateri težavi. Tako lahko najdemo rdeče plodove gloga in šipka, rumenega drena, črne jagode navadnega brina… Nepogrešljivo v domači lekarni! Če pa se ozremo po mejah in bregovih, lahko najdemo smetliko, zlato rozgo, konjsko grivo… Obiskovalci spoznajo zdravilne moči posameznih zelišč in načine uporabe.

Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije in Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto

Številne študije potrjujejo dejstvo, da ovire oz. neprilagojeno ožje življenjsko okolje ter zdravstveno stanje posameznika povečuje tveganje za padce, ki so eden od glavnih razlogov za nastanek poškodbe, začasne ali trajne nepokretnosti ali celo smrti. Na delavnici predstavijo, kako lahko z minimalnimi posegi, ki bistveno olajšajo bivanje, ustvarimo varnejše domače okolje.

Organizator: Gerontološko društvo Slovenije

Vsako pozabljanje še ni demenca! O demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Demenca se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, razumevanja, računskih zmožnosti, učnih sposobnosti ter govornega izražanja in presoje. Običajno jih spremlja zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev, socialnega vedenja ali motivacije.

Organizator: Spominčica

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto

Bi želeli lastnoročno ustvariti naraven parfum po svoji meri? Dobro premislite… Kajti to pomeni spoprijateljiti se s svojim Nosom! Ter z njegovo pomočjo poiskati pot do lepe naravne dišave, sestavljene iz dišečih zdravilnih rastlin. To je pot do skrivnostnega zaveznika, ki ga lahko vedno nosite kar v žepu.

Organizator: Ana Ličina

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto

Dokazano je, da naše telo ne more biti hkrati v stanju hvaležnosti in čustvene vznemirjenosti. Občutenje hvaležnosti ima tako na naše telo zelo blagodejne učinke. Koristne učinke prakticiranja hvaležnosti lahko celo izmerimo npr. zviša se nam dobri holesterol, spimo dlje in bolj kvalitetno, imamo več občutka zadovoljstva z življenjem. Poleg tega pa je hvaležnost zelo povezana s sočutjem, in kot poudarja Dr.Gabor Mate, lahko le ob prisotnosti sočutja, postanemo resnično celi.

Organizator: Kozarček hvaležnosti

V splošnih knjižnicah se knjižničarji zavedajo že od nekdaj silne moči zgodb in hkrati čutijo poslanstvo, da povezujejo bralce s knjigami, ki bi jih pritegnile v užitka polno branje, jim odprle nova obzorja, jih sprostile, pomirile, potolažile, dale ideje za pot iz različnih življenjskih situacij, pokazale nov pogled na življenje in na njegove izzive. Na predavanju na praktičnih primerih prikaže, kaj vse se lahko skriva v knjigah in do kakšnih uvidov v lastno življenje bralca lahko pripelje branje. Prispevek temelji predvsem na dognanjih iz prakse bralnega svetovanja v splošni knjižnici.

Organizator: Skupina primera – Maraton pozitivne psihologije

Medicinski pripomočki nam pomagajo, olajšajo ali celo izboljšajo izvajanje vsakodnevnih aktivnosti ter omogočajo večjo stopnjo samostojnosti in varnosti pri izvajanju le-teh. Nekateri pripomočki se lahko pridobijo preko naročilnice, nekateri so na voljo v prosti uporabi. Na delavnici bo prikazana praktična uporaba medicinskih pripomočkov – transfer iz stola na invalidski voziček, uporabo navadne hodulje in rolatorja, prikaz obuvanja nogavic s pripomočkom, zapenjanje gumbov, uporaba sedeža za kopalno kad in stolov za tuš kabino, vrtljiv sedež za stol in podobno.

Organizator: Gerontološko društvo Slovenije

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto

Naš vsakdanjik je po navadi sestavljen iz aktivnosti, ki jih počnemo z veseljem, in tistih, ki bi jih s seznama nalog najraje črtali z najdebelejšim rdečim flomastrom. V nekem trenutku je lahko slednjih preveč in takrat se pojavi vprašanje: “Zakaj jih sploh počnemo?” Ko opazimo, da za veliko stvari v svojem vsakdanjiku nimamo dobrega odgovora na to vprašanje ter da nam ravno te stvari povzročajo največ stresa in slabe volje, je pravi trenutek za razmislek.

Organizator: Skupina primera – Maraton pozitivne psihologije

Prenekateri jesenski plodovo imajo zdravilne učinkovine. S pravilnim nabiranjem in pripravo nam lahko pomagajo pri marsikateri težavi. Tako lahko najdemo rdeče plodove gloga in šipka, rumenega drena, črne jagode navadnega brina… Nepogrešljivo v domači lekarni! Če pa se ozremo po mejah in bregovih, lahko najdemo smetliko, zlato rozgo, konjsko grivo… Obiskovalci spoznajo zdravilne moči posameznih zelišč in načine uporabe.

Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije in Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izvajalec: GRM Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoIzvajalec: Kmetija Zavratnik
Organizator: Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije

Branje vpliva na človeka in ko to dejavnost izvajamo usmerjeno in z zavedanjem, lahko postajamo še bolj pozitivni. Motivi za branje leposlovja segajo v človekovo doživljanje, kjer se prebrano povezuje z osebnostjo bralca; pripoved/zgodba pa omogoča bralcu vpoglede, ki so onkraj njegovih življenjskih omejitev ter mu daje dostop do izkušenj in izkustev drugih, do preteklosti, zasebnosti in domišljijskega sveta – in vse to za njegovo osebno prihodnost. Zakaj, kako in kaj beremo, so temeljna vprašanja strokovnjakom na področju svetovanja za branje, ki v kontekstu nevroznanosti dobivajo bolj jasno opredelitev.

Organizator: Skupina primera – Maraton pozitivne psihologije

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoIzvajalec: Vesna La Vita

Odkar so se tako rekoč vse telekomunikacijske naprave zlile v eno samo napravico, pametni telefon, se dvomi, ali še potrebujemo knjigo v tiskani obliki, bolj in bolj krepijo – ne nazadnje je znanje v krajših, pogosto pa tudi preprostejših in bolj zabavnih oblikah dostopno na spletu. Ali ima torej branje tiskanih knjig sploh še smisel? Da. Knjige in digitalni mediji morajo sobivati, in ne tekmovati med sabo, saj eno brez drugega ne gre, če želimo preživeti v sodobnem svetu, polnem izzivov, ki od nas zahtevajo kompleksno, poglobljeno razmišljanje (kakršnega dobimo le z branjem knjig) o nešteto temah.

Organizator: Skupina primera – Maraton pozitivne psihologije

Na prireditev se pripeljite brezplačno z LPP!

V sodelovanju z Ljubljanskim potniškim prometom je obiskovalcem na voljo brezplačen prevoz na dogodek!

  • Vstopnica, kupljena v spletni prodaji, omogoča prevoz z LPP mestnim in medmestnim avtobusom do Gospodarskega razstavišča in nazaj na dan obiska sejma.
  • Vstopnica, kupljena na blagajni dogodka, omogoča prevoz z LPP mestnim in medmestnim avtobusom s sejmišča na dan obiska.

Veljavno vstopnico samo pokažite vozniku LPP avtobusa. Brezplačen prevoz velja na avtobusih mestnega in medmestnega prometa.

Vstopnice že v predprodaji! Zagotovite si svojo zdaj!