SREČANJE NOSEČNIC IN MLADIH STARŠEV

Sponzor srečanja:

Drage nosečke in mladi straši!

 
V okviru Otroškega bazarja bo že 6. leto zapored potekalo Srečanje nosečnic in mladih staršev, kjer boste nosečke in pari prejeli vse pomembne informacije za prihod novega družinskega člana.
 
PAKETKI PRESENEČENJA! Vsi obiskovalci in obiskovalke Srečanja boste prejeli paketke presenečenja, ki jih pripravlja Violeta Double care.
 

PROGRAM

SOBOTA, 14. 9. 2019

Sobotno intenzivno šolo za starše pripravljamo skupaj z:
 
INTENZIVNA ŠOLA ZA STARŠE
Obravnava vsebinskih sklopov Šole za starše v strnjeni obliki
*Udeležite se lahko vseh sklopov ali samo posameznih.
 
VPRAŠAJTE BABICO: IMATE TISOČ IN ENO VPRAŠANJE, KI BI SI GA ŽELELI ZASTAVITI IZKUŠENI BABICI?  Z VESELJEM VAM BO NA VOLJO PREKO CELOTNEGA DNE!

1. SKLOP: 10.00  

ČISTO PRAVA NOSEČKA
Vam niha razpoloženje? Se vam je spremenil okus? Vas muči zgaga? Nič nenavadnega. V tem sklopu vas bomo seznanili s telesnimi in duševnimi spremembami v nosečnosti, nevšečnostmi in nevarnimi znamenji, ki se lahko pojavijo v času nosečnosti. Dobili boste tudi praktične napotke. Na predstavitev vabimo oba partnerja! 
 

2. SKLOP: 11.00  

1, 2, 3 IN ŽE SI (STA/STE) TU 
Priprava na porod (Porodni načrt)
Potek poroda (porodne faze, porod v vodi, Babiška hiša)
 

3. SKLOP: 14.00

ZNAČILNOSTI NOVOROJENČKA 
Prve ure po porodu (izgled novorojenčka, refleksi, čuti, jok in tolažba, spanje)
Nega novorojenčka (praktični prikaz)
Prihod dojenčka in spremembe v družini (komunikacija, nasveti psihologa)
 

4. SKLOP: 15.00

DOJENJE OD A DO Ž!
Spoznajte prednosti dojenja, tehnike dojenja, morebitne težave pri dojenju! Od kolostruma do ostalih neznank, ki jih še dodobra prepoznate in spoznate pred porodom!
 
 

5. SKLOP: 16.00

 “DOBRODOŠLA POMOČ” PRI PORODU: EPIDURALNA ANALGEZIJA, ULTIVA…
Predstavili vam bomo različna protibolečinska sredstva. “Kdaj se še lahko odločim za epiduralno?” je eno izmed najpogostejših vprašanj na katere vam bodo naši strokovnjaki tudi odgovorili.
 
 

17.00−18.30 TOP PREDAVANJE!

ULTRAZVOK V NOSEČNOSTI − KDAJ? ZAKAJ?

predava: izr. prof. dr., Nataša Tul mandić, dr. med. spec. gin. in por.

V programu rednega predporodnega varstva zdravih nosečnic je predvidenih 10 pregledov v ginekološki ambulanti in dva UZ pregleda - prvi ob prvem pregledu v nosečnosti (med 6. in 10. tednom nosečnosti, za potrditev nosečnosti) in drugi med 20. in 24. tednom, ko se opravi natančna morfologija ploda. Stroka priporoča vsem nosečnicam še UZ pregled med 11. in 14. tednom za oceno tveganja za kromosomske nepravilnosti, ki ga na kratko imenujemo  »nuhalna svetlina«. Nekatera svetovna združenja porodničarjev svetujejo še pregled med 28. in 34. tednom za oceno rasti, nekatera pa pregled v 36./37. tednu, s katerim se oceni stanje ploda pred porodom. O vprašanjih KDAJ na UZ pregled v nosečnosti, ZAKAJ  in KAM se boste pogovarjali s profesorico Natašo Tul Mandić, specialistko ginekologije in porodništva, ki je sodelovala pri razvoju in vpeljavi presejanih testov za kromosomopatije v Sloveniji in bila prva, ki je pri nas imela licenco za »nuhalno svetlino«. Organizirala je številne ultrazvočne šole, kjer so se izobraževali slovenski ginekologi.

 

NEDELJA, 15. 9.2019

10.00 DRUŽINSKO ZOBOZDRAVSTVO - KAKO Z ZGLEDOM DO ZDRAVIH MLEČNIH IN STALNIH ZOB

Predava: dr. Sebastjan Perko dr. dent. med., nanoznanosti in nanotehnologije
Ali so fluoridi res primerno zdravilo za prav vse ustne težave? Kdaj je čas, da otroku prepustimo ustno nego in kako preprečiti parodontalno bolezen? Naj bo obisk zobozdravnika prijetna družinska izkušnja, ki bo pomagala vašemu otroku do zdravega nasmeha.
 

15.00 ODPIRANJE NAJBOLJ RESNIH TEM Z NAJMLAJŠIMI

Pripravlja: Lunina vila, inštitut za zaščito otrok so. p.
Predava: Nina Kočar, direktorica, MSc Counselling and psychotherapy (Edinburgh University, UK)
Spolnost, osebne meje, nasilje, smrt, žalovanje, ločitev … pogosto neprijetne in težke teme zato se velikokrat pojavi vprašanje, kako otroku ali mladostniku razložiti stvari, ki jih še odrasli težko razumemo. Na predavanju boste dobili priložnost za razrešitev zgoraj naštetih dilem ter praktične napotke, ki vam bodo pomagali, da se boste s svojimi otroki lahko odkrito pogovarjali tudi o najtežjih tematikah.


16.30-17.30 AROMATERPIJA ZA NOSEČNICE

Predavata: Mira Ćirović in Silvija Vrhovnik Goršek - članici društva Proeterra, ki ozavešča in izobražuje o komplementarni rabi aromaterapije.
Na prireditvi boste izvedeli, kaj so eterična olja, kako jih pridobivamo in na kašne načine jih lahko pravilno in varno uporabljamo, tudi v času nosečnosti.
 
 
 
PREDAVANJA: Predavanja in vsebine potekajo v okviru Otroškega bazarja, za katerega je predvidena vstopnina. Svoj obisk Srečanja nosečnic lahko brezskrbno nadaljujete po Otroškem bazarju, kjer bo prav tako potekal bogat program!
PRIJAVE: Za obisk predavanj se morate registrirati preko spletnega obrazca spodaj.