Dvodnevno Srečanje nosečnic in mladih staršev

Program za nosečnice in starše z novorojenčki.

Lokacija: levi prizidek Avle dvorane A

Termin: petek in sobota, 8. in 9. september 2017

Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa.

 

PRIJAVE NA SREČANJE >>

 

PROGRAM SREČANJA

PETEK, 8. SEPTEMBER 2017

     

9.1510.00

 

PRIPRAVE NA PRIHOD DOJENČKA - KAJ POTREBUJEM?
Predava: Sonja Marolt, svetovalka v Pikapolonici
Pripravljajo: otroške prodajalne Pikapolonica
Prvi voziček, varni avtosedež, udobna oblačila, pripomočki za nego dojenčka - da boste na prihod novorojenčka dobro pripravljeni, vam bomo predstavili pripomočke in opremo, ki jih boste kmalu potrebovali. Z rojstvom dojenčka so pred vami nove izkušnje, izzivi in najlepši trenutki, ki pridejo tudi z izborom kakovostnih in priročnih izdelkov. Pridite in odgovorili bomo na vaša vprašanja. Vse udeleženke predavanja prejmejo darilo.

10.1511.00

 

NEGA KOŽE, NAGNJENE K ALERGIJAM

Predavata:Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka inKatarina Fajfar, ustanoviteljica svoje organske kozmetike

Pripravljata :Podjetji HOLISTIC CENTER in SKINFAIRYTALE

Ali ste vedeli, da je veliko kožnih težav povezanih s tem, kaj jeste? In ali veste, da lahko luskavico, dermatitis, ekcem, rdečo in srbečo kožo pri vas in vaših otrocih omejite le s pravilno izbiro hrane? Kakšno hrano torej izbrati že v nosečnosti, da boste svojemu otročku dale najboljšo popotnico za zdravo in lepo kožo, kako kuhati in kaj jesti po porodu, ko še dojite in s kakšno hrano začeti, ko je otroček že pripravljen na prve grižljaje?

Pripravite vprašanja, pisala in blokce. Luštno bo in veselimo se naše pogovorne skupinice.               

11.1512.00

 

OTROCI MORAJO BITI ZDRAVO BOLNI

Predava: Erika Brajnik, naturopatinja,

Pripravlja: Naturopatski center Saeka

Na predavanju z znano naturopatinjo, Eriko Brajnik, bomo spregovrili, kako z naturopatskimi metodami spremljamo in krepimo imunski sistem otroka.

12.1513.00

 

PRIPRAVA NA POROD – PORODNI NAČRT IN PRIPRAVE NA USPEŠNO DOJENJE

Predava: Gordana Njenjić, babica in mag. zdr. nege

Pripravlja: Sekcija medicinskih sester in babic Slovenije pri Zbornici-Zvezi

Predavateljica bo udeleženkam odgovarjala na vprašanja nosečnic glede priprave na porod, kako oblikovati porod po svojih željah in kakšne možnosti glede rojevanja v Sloveniji imamo.

Tudi priprave na uspešno dojenje se pričnejo že v nosečnosti. Kako se dobro pripraviti, kakšna znanja in veščine o dojenju so potrebne, kako vključiti partnerja in družino in s kakšnimi težavami se lahko srečamo. Odgovori na ta in številna druga vprašanja z Gordano Njenjić.

15.0015.45

 

NOSEČNIŠKI DIABETES? PREMAGAJMO GA!

Predava: Ana Žontar Kristanc

Z Ano Žontar Kristanc bomo spregovorili o nosečniškem diabetesu, ki pesti mnogo nosečnic. Veliko nosečnic in mamic je namreč v hudi stiski, ko se prvič v življenju srečajo s to boleznijo in velikokrat ne vedo, kaj smejo jesti, na koncu pa so potem lačne, kar med nosečnostjo res ne bi smele biti. Ker se je Ana Žontar Kristanc tudi v svoji nosečnosti srečala z nosečniškim diabetesom, je v ta namen sama napisala in tudi sama preverila svoje recepte ter jih za vas zbrala v svoji knjigi Anina kuhinja za nosečnice z nosečniškim diabetesom.

16.1517.00

 

VPLIV JEZIKA NA RAZVOJ OTROŠKIH POTENCIALOV - STARŠI, ZAČNITE TAKOJ PO ROJSTVU!

Predava: Živa Ribičič,strokovnjakinja za zgodnji razvoj jezika, montessori pedagoginja in direktorica vrtca Modra pikica, Hiša otrok Bežigrad

Pripravlja: Modra pikica

Učenje jezika pomeni za otroke eno izmed najtežjih nalog, ki so jih njegovi možgani opravili v prvih treh letih po rojstvu. Do tretjega leta postavljamo trdne temelje prvega in vseh drugih jezikov, po tem je zaostanke zelo težko nadomestiti. Pri učenju jezika so ključnega pomena starši, potenciale, ki jih ima otrok, lahko izkoristijo, če vedo, kako spodbujati razvoj jezika. V predavanju bomo govorili o pomenu jezika za kasnejšo akademsko uspešnost ter siceršnji uspeh v življenju.

17.1519.00

 

NTC SISTEM - SPODBUJANJE RAZVOJA UČNIH POTENCIALOV OTROKA OD ROJSTVA NAPREJ

Predava: Dr. Ranko Rajović, specialist endokrinologije in ustanovitelj združenja Mensa

Dr. Ranko Rajović je specialist endokrinologije in ustanovitelj združenja Mensa Jugoslavije, danes Srbije, ki združuje ljudi z nadpovprečnim inteligenčnim kvocientom. Je tudi avtor več knjižnih uspešnic, med njimi tudi priročnikov IQ otroka – skrb staršev in Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka, in sodelavec Unicefa na področju zgodnjega izobraževanja. Rajović je tudi avtor prilagojenega programa za vrtce in šole, imenovanega sistem NTC. Na predavanju bo predstavil NTC sistem, sistem, ki spodbuja otrokovo razmišljanja in pridobivanja uporabnega znanja. Razložil bo, kako lahko učenje poteka skozi igro. NTC sistem je  razširjen že v sedemnajstih evropskih državah, od 1. 10. pa bo potekal tudi v Ljubljani.  Predstavil bo, kako  bo sistem NTC  pod njegovim okriljem  in v sodelovanju z Živo Ribičič in vrtcem Modra pikica; HIša otrok Bežigrad deloval v Ljubljani.

     

SOBOTA, 9. SEPTEMBER 2017

     

9.3010.15

 

RAZVOJ ZDRAVE HRBTENICE V PRVIH TREH LETIH? - ZDRAVI VZORCI DELOVANJA SKOZI RAZVOJNI KONCEPT PEDOKINETIKA

Predava: Andreja Semolič, prof.šp.vzg.

Pripravlja: Pedokinetika

Starši smo vsakodnevno vpleteni v gibalni razvoj otroka. Način, na katerega to počnemo ima velik pomen tako v preventivi kot tudi v praksi, saj močno vpliva na zdravje otrokove hrbtenice. Stari Einstainov rek govori, da je prožnost misli odvisna od prožnosti hrbtenice. Kako se starši v to vpletamo, boste izvedeli na predavanju.

10.3011.15

 

DOJENČKI ZA MIZO – DELAVNICA UVAJANJA ČVRSTE HRANE

Delavnico vodi:Rebeka Mahorič, soavtorica knjige Dojenčki za mizo

Pripravlja:Dojenčki za mizo v sodelovanju s Philips Avent

Kdaj, kaj, koliko ...? Odgovore boste dobili, ko bomo kuhali z vami, in vi, po želji z nami. Za osnovo bomo uporabili slovensko knjižno uspešnico Dojenčki za mizo, knjigo receptov uvajanja čvrste hrane za dojenčke. Pripravili in skupaj bomo pojedli 3 obroke (kosilo, sadno malico in večerjo). Med in po kuhanju vam bomo odgovarjali tudi  na vprašanja o prehrani in alergijah, vezanih na hrano. Vabljeni na delavnico, ki vam bo odgovorila na marsikatero vprašanje in vas dobro pripravila na veliki prehod vašega malčka.

     

11.3012.15

 

UVAJANJE GOSTE HRANE  - VELIKA PRELOMNICA ZA DOJENČKA

Predavata: Marjana Kopač Farkaš, univ. dipl. inž. živ. tehnol. (nutricionistka) in Anja Špari Leben, univ. dipl. inž. zoot. (zootehnika)

Pripravlja: HiPP

Uvajanje goste hrane je ena najpomembnejših prelomnic v dojenčkovem življenju, ki se tiče prehranjevanja. Od česa je odvisno, da bo uvajanje gladko steklo? Kako pravzaprav začeti in na kaj paziti? Pridite na predavanje in vprašajte sami.

15.15–16.00  

LAJŠANJE PORODNE BOLEČINE

Predava: Vesna Marolt, dipl. babica

Pripravlja: Bolnišnica Postojna

Na področju porodništva je v Porodnišnici Postojna glavni poudarek na strokovnem in varnem vodenju nosečnosti in poroda ter skrbi za lajšanje porodne bolečine. Povpraševanje po lajšanju porodne bolečine s pomočjo epiduralne porodne analgezije narašča iz leta v leto. Da bi lažje prisluhnili tudi porodnicam, ki želijo čim naravnejši porod, smo opremili posebne prostore zanje, kjer se bodo počutile domače in hkrati varno v okolju bolnišnice.

16.1517.00

 

HOMEOPATIJA OD SPOČETJA DO ŠOLE – RESNICE IN ZMOTE

Predava: Špela Peternelj, dr.med., specialistka družinske medicine in homeopatinja

V zadnjem času smo v Sloveniji priča homeopatskim praksam, ki nimajo veliko skupnega s klasično homeopatijo katere temelje je postavil dr.Samuel Hahnemann. S takim načinom zdravljenja, kjer se ne upošteva zakonov homeopatije, lahko naredimo pacientom veliko škode.

17.1518.00

 

DOJENČKI ZA MIZO – DELAVNICA UVAJANJA ČVRSTE HRANE

Delavnico vodi:Rebeka Mahorič, soavtorica knjige Dojenčki za mizo

Pripravlja:Dojenčki za mizo v sodelovanju s Philips Avent

Kdaj, kaj, koliko ...? Odgovore boste dobili, ko bomo kuhali z vami, in vi, po želji z nami. Za osnovo bomo uporabili slovensko knjižno uspešnico Dojenčki za mizo, knjigo receptov uvajanja čvrste hrane za dojenčke. Pripravili in skupaj bomo pojedli 3 obroke, kosilo, sadno malico in večerjo. Med in po kuhanju vam bomo odgovarjali tudi  na vprašanja o prehrani in alergijah, vezanih na hrano. Vabljeni na delavnico, ki vam bo odgovorila na marsikatero vprašanje in vas dobro pripravila na veliki prehod vašega malčka.

     

Vsi dogodki, ena vstopnica. Zagotovite si vstopnico ZDAJ.

Medijski sponzorji srečanja