Dvodnevno Srečanje nosečnic in mladih staršev

Program za nosečnice in starše z novorojenčki.

PETEK in SOBOTA, 18. in 19. september | leva dvorana v Avli dvorane A Gospodarskega razstavišča

Že drugo leto pripravljamo v okviru Otroškega bazarja dvodnevno Srečanje nosečnic in mladih staršev. V mirnem okolju, kjer bomo razvajali nosečnice s številnimi informacijami, starše z novorojenčki pa s prostorom za sprostitev, dojenje in osvajanje novih veščin, bodo potekala najrazličnejša predavanja in predstavitve.

OBVEZNE PRIJAVE:
Svojo udeležbo na srečanju prijavite najkasneje do 17. septembra preko spletnega obrazca >.

 

PETEK, 18. september 2015

9.15–10.00

 

KAKO ZDRAVO SE RAZVIJA NOVOROJENČEK IN KAM LAHKO STARŠI USMERIJO POT RAZVOJA

  Predava: Andreja Semolič, športna pedagoginja
Pripravlja: Pedokinetika
Andreja Semolič je profesorica športne vzgoje z  dvajsetletno prakso na področju gibalnega razvoja. Izhaja iz zavedanja, da se človek razvija in izraža preko gibanja. Izražamo se na podlagi doživljanja izkušenj, ki jih pridobivamo skozi razvoj. Razvoj pa poteka vse naše življenje. Kako ga doživljamo in zakaj je zavedanje gibanja tako pomembno v odnosu do nege in stika z novorojenčkom, se lahko seznanite na lekcijah pedokinetike. Poudarja izvorno gibanje v zgodnjem razvojnem obdobju do hoje. Andreja bo na voljo za vprašanja o individualnem otrokovem razvoju.
     

10.15–11.00

 

UVAJANJE GOSTE HRANE IN PREHRANSKI NAČRT ZA PRVO OTROKOVO LETO

 

Predava: Marjana Kopač Farkaš, univ. dipl. inž. živ. tehnol.
Pripravlja: Atlantic trade, d. o. o.
Začenjate z uvajanjem goste hrane? Uvajanje goste hrane je ena najpomembnejših prelomnic v dojenčkovem življenju, ki se tiče prehranjevanja. To ni velika stvar le zanj, temveč tudi za starše oziroma za vso družino. Uvajanje lahko steče gladko ali pa se je treba kar nekaj časa truditi. V vsakem primeru je prav, da si za to vzamemo čas in pristopimo z veliko mero potrpežljivosti. Nenazadnje je treba določeno hrano nekaterim malčkom ponuditi celo od 8 do 11-krat, da se je navadijo.

Prednostna naloga staršev, ki uvajajo gosto hrano je, da sestavine za svojega malčka izberejo skrbno, da mu ponudijo hrano, ki je zanj primerna in da jo pripravijo tako, da je zanj tudi zdrava ter varna. Prav je, da starši vemo, kakšen naj bi bil malčkov prehranski načrt v njegovem prvem letu … več o vsem tem boste izvedeli na predavanju.

HiPP Uvajanje goste hrane - PPT predstavitev

     

11.15–12.00

 

PRIPRAVE NA USPEŠNO DOJENJE

 

Predava: Gordana Njenjić, dipl. medicinska sestra in babica
Pripravlja: Sekcija medicinskih sester in babic Slovenije pri Zbornici – Zvezi
Predavateljica bo odgovarjala na vprašanja nosečnic glede priprave na porod, kako oblikovati porod po svojih željah in kakšne možnosti glede rojevanja v Sloveniji imamo.

Tudi priprave na uspešno dojenje se pričnejo že v nosečnosti. Kako se dobro pripraviti, kakšna znanja in veščine o dojenju so potrebne, kako vključiti partnerja in družino, s kakšnimi težavami se lahko srečamo? Odgovori na ta in številna druga vprašanja z Gordano Njenjić.

     

14.15–15.00

 

NEGA IN HIGIENA NOVOROJENČKOV IN DOJENČKOV

 

Predava: Mojca Ban farm. tehnik
Pripravlja: OPH OKTAL PHARMA d.o.o.
Praktični nasveti pri negi in higieni zdrave kože novorojenčkov, dojenčkov in otrok. Kako negovati in čistiti kožo v primeru pleničnega izpuščaja? Kako negovati in čistiti kožo kadar je le-ta suha ali zelo suha? Kako negovati kožo v primeru suhih ali vlažnih dermatoz (norice, razpokani ustni kotički, odrgnine …)?

A-Derma Nega in higiena novorojenčkov in dojenčkov - PPT predstavitev

     

15.15–16.00

 

ZDRAV NASMEH JE USPEH!

  Predava: Tadeja Belak
Pripravlja: Flegis
Temeljita ustna higiena je osnova za dobro ustno zdravje. Z rednim odstranjevanjem zobnih oblog, ki so skupki bakterij in drugih mikroorganizmov, skrbimo, da s svojim delovanjem ne poškodujejo naših zob in dlesni. Če želimo ohranjati dobro ustno zdravje, moramo dobro poznati svojo ustno votlino – vse skrite kotičke, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo, saj so to mesta z odličnimi pogoji za kopičenje bakterijskih oblog. Vse več raziskav tudi vedno znova potrjuje, da je ustno zdravje tesno povezano s sistemskim zdravjem. Namreč vnetje obzobnih tkiv ali parodontalna bolezen kot najbolj razširjena kronična bolezen lahko poveča tveganje za hujše zdravstvene zaplete. Dobra novica pa je, da lahko vsak, ki seveda to želi, s primerno skrbjo, podukom o pravilni ustni higieni in s pravimi pripomočki zdrave zobe in dlesni ohrani do konca svojega življenja.
     

16.15–17.00

 

KAKO DRUŽINSKE FOTOGRAFIJE VPLIVAJO NA OTROKOVO SAMOZAVEST

 

Predavata: Pika in Jure Pirc
Pripravlja: Ujeti trenutek s Piko in Juretom
Razstavljene fotografije na vidnem mestu našega doma pričajo o tem, da smo člani družine pomembni drug drugemu in cenimo ustvarjene skupne spomine. Jure in Pika, specializirana za fotografiranje novorojenčkov, vam bosta predstavila pomembnost natisnjenih fotografij in kako lahko fotografije vplivajo na vas oz. vašo družino.

http://ujeti-trenutek.com/izkusnja/

     

17.15–18.00

 

POGOVORNA URICA O GIBANJU V ČASU NOSEČNOSTI

 

Predava: Tanja Želj, profesorica športne vzgoje, učiteljica pilatesa in vadbe v nosečnosti
Pripravlja: Pilates center Tanergija
Pogovorna urica bo vsebovala odgovore na vprašanja, kot so: Kako pomembno je gibanje že do trenutka, ko zanosite? Kaj lahko počnem v prvem, drugem in kaj v tretjem tromesečju in predvsem, čemu se je dobro izogniti? Kje so mišice medeničnega dna, zakaj so tako pomembne, kje vse nam pomagajo in kako jih krepiti? Kaj je diastaza, zakaj je pomembna in kako jo izmeriti? Kaj še smem početi, če imam diastazo? In na koncu tudi, kako se z gibanjem pripraviti na porod (ki ga enačimo z maratonskim naporom) in na pestro življenje po porodu.

Tanergija Gibanje v času nosečnosti - PPT predstavitev

     
     
     
   

SOBOTA, 19. september 2015

9.15–10.00

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI NAKUPU OTROŠKEGA VOZIČKA IN AVTOSEDEŽA

  Predava: Nataša Svenšek
Pripravlja: Baby Center, d. o. o.
Katere so tiste lastnosti, ki služijo kot vodilo pri nakupu ustrezne otroške opreme - vozičkov in avtosedežev, ki bodo ustrezali tako vam kot vašemu otroku? Več na predstavitvi.
     

10.15–11.00

 

18 NAJBOLJ POMEMBNIH VPRAŠANJ O ZAČETKIH UVAJANJA GOSTE HRANE PRI DOJENČKIH

  Predava: Ana Žontar Kristanc
Vse mamice naletimo na kakšno oviro pri začetkih uvajanja goste hrane pri dojenčkih.
Na predavanju bomo govorili o začetkih uvajanjem goste hrane in o vseh pomembnih vprašanjih, na katere pri tem pomembnem mejniku naleti večina mamic, sploh tiste, ki se s to vlogo soočajo prvič. V ta namen sem moja spoznanja in moje izkušnje strnila v manjšo kuharico, priročnik. V knjigi boste poleg receptov našli odgovore na naslednja pomembna vprašanja:
 1. Kdaj začeti z uvajanjem goste hrane?
 2. S kakšno hrano začeti?
 3. S kakšnimi količinami začnemo?
 4. Ob katerem času uvajamo novo hrano?
 5. Kako pripraviti gosto hrano?
 6. Kakšna temperatura kašic je primerna?
 7. Kakšna gostota kašic je primerna?
 8. Kdaj začeti z grobo pretlačenimi kašicami?
 9. Kako vemo kdaj ima dojenček hrane dovolj?
 10. Pitje med hranjenjem
 11. Umazani proces hranjenja
 12. Pripomočki, ki jih potrebujete za hranjenje
 13. Alergije in reakcije
 14. Mejniki za začetek uvajanja določenih živil
 15. Zamrzovanje pripravljenih kašic
 16. Katera hrana je primerna za zamrzovanje?
 17. Doma pripravljene kašice ali kupljene?
 18. Sveža in kakovostna hrana
     

11.15–12.00

 

POGOVORNA URICA O GIBANJU PO PORODU

 

Predava: Tanja Želj, profesorica športne vzgoje, učiteljica pilatesa in vadbe v nosečnosti
Pripravlja: Pilates center Tanergija
Pogovorna urica bo vsebovala odgovore na vprašanja, kot so: Kaj vse se zgodi med porodom in kako to vpliva na življenje po porodu? Kaj lahko počnem takoj po porodu, kaj v času od 6 do 8 tednov po porodu, ko se maternica vrača v svoj prvotni položaj in do prvega ginekološkega pregleda po porodu? Kako krepiti mišice medeničnega dna po porodu? Kaj lahko počnem v času porodniške in kdaj se lahko vrnem v svoje stare gibalne aktivnosti?

Tanergija Varba po porodu - PPT predstavitev

     

14.15–15.00

 

DOJENJE, NOŠENJE IN SKUPNO SPANJE – ZAKON!

 

Predava: Alenka Benedik, IBCLC, svetovalka za dojenje in nošenje, doula
Pripravlja: Rumina, dojenje in obporodna oskrba
Največji izziv mladih staršev: kako poskrbeti za dojenčka in si poenostaviti življenje? Preprosto: z dojenjem, nošenjem in skupnim spanjem, kar ni zgolj naravno in normalno, temveč tudi prijetno in koristno.

Dojenje, nošenje in skupno spanje so naravni in stari kot človeštvo, le da se je znanje porazgubilo, starši pa so se znašli v navzkrižnem ognju nasprotujočih si nasvetov. Zakaj bi bili prvi tedni polni odrekanj in utrujenosti, namesto da bi uživali od prvega trenutka?

     

15.15–16.00

 

NAJPOMEMBNEJŠI UČITELJI JEZIKA SO STARŠI ALI USPEŠNA POT V SVET BESED

  Predava: Živa Ribičič
Pripravlja: Modra pikica
V poplavi nasvetov novopečenim staršem nasveti o učenju jezika niso na prvem mestu. Materni jezik našega otroka je v prvem letu nemi spremljevalec, ki si vsekakor zasluži več pozornosti. Od tega, kako dobro bo otrok obvladal svoj prvi jezik, je v veliki meri odvisna kasnejša otrokova uspešnost v šoli in življenju ter uspeh pri učenju tujih jezikov. Živa Ribičič se z raziskovanjem zgodnjega razvoja jezika poglobljeno ukvarja že več kot desetletje, vodi tudi tečaje Modra pikica, na katerih starši, skupaj z dojenčki in malčki, spoznavajo strategije za uspešen jezikovni razvoj svojih otrok. Predavanje sestavljajo praktični nasveti za uspešno pot v svet besed.
     

16.15–17.00

 

ZDRAV NASMEH JE USPEH!

  Predava: Peter Novak
Pripravlja: Flegis
Temeljita ustna higiena je osnova za dobro ustno zdravje. Z rednim odstranjevanjem zobnih oblog, ki so skupki bakterij in drugih mikroorganizmov, skrbimo, da s svojim delovanjem ne poškodujejo naših zob in dlesni. Če želimo ohranjati dobro ustno zdravje, moramo dobro poznati svojo ustno votlino – vse skrite kotičke, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo, saj so to mesta z odličnimi pogoji za kopičenje bakterijskih oblog. Vse več raziskav tudi vedno znova potrjuje, da je ustno zdravje tesno povezano s sistemskim zdravjem. Namreč vnetje obzobnih tkiv ali parodontalna bolezen kot najbolj razširjena kronična bolezen lahko poveča tveganje za hujše zdravstvene zaplete. Dobra novica pa je, da lahko vsak, ki seveda to želi, s primerno skrbjo, podukom o pravilni ustni higieni in s pravimi pripomočki zdrave zobe in dlesni ohrani do konca svojega življenja.
     

17.15–18.00

 

PORODNI SPREMLJEVALCI, NJIHOV VPLIV NA POROD IN NAPOTKI ZA UČINKOVITO PODPORO V NOSEČNOSTI, MED PORODOM IN V POPORODNEM OBDOBJU

 

Predavata: Tara Henigman, dipl. v psihoterapevtski znanosti, ustanoviteljica programa za pripravo na porod Porodna boginja, in Nina Jenštrle, univ. diplomirana psihologinja, doula
Nosečnost je čas priprave na porod in starševstvo. Zbiramo informacije, oblikujemo svoje želje in iščemo načine za uresničitev.

Zakaj bodoča mama in oče potrebujeta dobro pripravo? Porod je zelo intimen, poseben in mogočen dogodek v življenju. Za žensko je telesno in čustveno zahteven in jo spremeni za vedno. Rojstvo je za otroka izkušnja, ki ima velik vpliv na kasnejše življenje in je ni mogoče spremeniti.

Prisluhnite, kako različni porodni spremljevalci sodelujejo, vplivajo in spreminjajo potek poroda. Pridobite koristne napotke, kako najbolje zastaviti pripravo na porod s svojim partnerjem.
Spoznajte doulo, porodno spremljevalko, ter njen vidik podpore, ki jo doprinese porodu. Doula ponuja tisto, kar sistemu manjka, ženska in družina pa v času velike spremembe najbolj potrebujejo.
 

V okviru Srečanja nosečnic smo poskrbeli tudi za nagradno žrebanje za številne bogate nagrade. In nagrajenke so:

Aleksander Čobec (Pedokinetika)

Aleksandra Kolman (Pedokinetika)

Alma Koželj (Pedokinetika)

Ana Rokavec (Tanergija)

Ana Šinkovec (Pedokinetika)

Ana Tolar (Tanergija)

Anica Kožuh (Knjiga: Anina kuhinja za najmlajše)

Anja Košir (Tanergija)

Bijanka Pavšič (Center solnih terapij)

Danijela Ališkovič (Pedokinetika)

Dolores Volk (Pedokinetika)

Gordana Kobale Potočnik (Modra pikica)

Jasmina Kotar (Center solnih terapij)

Jasmina Žnidarič (Tanergija)

Jelka Vrhovec Topolovec (Tanergija)

Katarina Živanovič (Pedokinetika)

Katja Vidmar (Pedokinetika)

Lana Torbica (Pedokinetika)

Maja Crnčec (Pedokinetika)

Marko Kožuh (Tanergija)

Matej Koželj (Tanergija)

Mateja Černe (Pedokinetika)

Mateja Ivaci (Pedokinetika)

Mateja Mlakar(Pedokinetika)

Mateja Pohlin (Center solnih terapij)

Matic Pavlič (Pedokinetika)

Mojca Veršič Šarić (Modra pikica)

Monika Purger (Tanergija)

Nika Mubi (Tanergija)

Nina Manfreda (Pedokinetika)

Nina Zupančič (Tanergija)

Polona Rihar (Tanergija)

Renata Podpečan (Pedokinetika)

Tadeja Koščak (Tanergija)

Tanja Vencelj (Pedokinetika)

Tatjana Miklavčič (Tanergija)

Teja Skušek (Pedokinetika)

Teja Zupančič (Tanergija)

Tina Svete (Pedokinetika)

Valentina Pavlič (Pedokinetika)

Valerija Braus (Pedokinetika)

Živa Vrečar (Tanergija)

Živa Žnidarčič (Pedokinetika)

Partnerja srečanja

Podpornik srečanja

Medijski sponzorji srečanja

Sponzor foto kotička za nosečnice

Paketke presenečenja smo pripravili skupaj z

Sponzorja dekoracij

Sponzor osvežitve

Sodelujejo tudi

Ena vstopnica, vsi dogodki

Več informacij o vstopnicah TUKAJ >